Otomotiv sanayisinin köklü kuruluşlarından Olgun Çelik, müşteri odaklı hizmetli yaklaşımı ile çalışmalarını Dell Technologies’in hiper bütünleşik alt yapımı çözümleriyle daha verimli hale getirdi. NGTech-Olgun Çelik HCI-VDI projesi için yapılan güç birliği, masaüstü sanallaştırma projesinin başarıyla hayata geçmesini sağladı.
Otomotiv yan sanayinin güçlü kuruluşlarından olan Olgun Çelik, 77 yıllık köklü bir şirket olarak Access Turkey Capital Group bünyesinde olan iLab Holding’e bağlı. 1945 yılında İzmir’de kurulan Olgun Çelik, 1981’de Manisa OSB’ye taşındı. 2008’de yine Manisa OSB’de 2. üretim tesisini açan şirket, 2010 yılında ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi olarak tanındı. Olgun Çelik, modern tesisleri, tecrübeli iş gücü ve sahip olduğu teknik bilgi birikimi ile rekabetçi dünya piyasasında güçlü bir marka ve alanında Türkiye’de pazar lideri konumunda. Olgun Çelik, Avrupa’da ise hafif ticari araç başlığında pazar lideri ve tüm üretimde de ilk 3’te yer almakta. Olgun Çelik BT Müdürü Başak Berk, şu bilgileri de paylaştı:
“Global pazarda yer alan hafif, orta ve ağır ticari ana sanayi araç üreticilerine ve bu araçların yenileme (aftermarket) pazarına süspansiyon, hafif ürün ve teknoloji çözümleri sunan Olgun Çelik’te üretilen ürünlerinden bazıları parabolik yaprak yay, konvansiyonel yaprak yay, Z tipi yaprak yay ve kompozit yaprak yay. Otomotiv ve savunma gibi birçok sektöre hafif ürün ve teknoloji çözümlerinin yanında Ar-Ge ve test merkezi hizmetleri de sunan OlgunTech markası ise 2020 yılında faaliyete başladı. 2021 yılında devreye alınan OlgunAutomation iş birimi de otomasyon ve Endüstri 4.0 dönüşüm çözümleri ve hizmetleri sunuyor.
Müşteri portföyünün önemli bir kısmını Daimler, VolksWagen, Ford, Isuzu, MAN, BMC, Temsa, Karsan, Otokar gibi global ana sanayi markaları oluşturan Olgun Çelik, sektörün en yüksek üretim ve kalite kontrol standartları olan Daimler Category A, FORD Q1 sertifikalarının yanında IATF 16949, ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 27001 ve ISO 45001 sertifikalarına da sahip.”
Başarılı projeler güçlü referanslar oluyor
Olgun Çelik’in bağlı bulunduğu iLab Holding çatısı altında başta arabam.com, kariyer.net, sigortam.net, cimri.com olmak üzere önemli teknoloji firmaları konumlanıyor. Bu da Olgun Çelik için önemli bir avantaj oluşturuyor. Bunun bir örneği olarak, projelerinde holding bünyesindeki firmalarla çalışmalara öncelik veriliyor. NGTech ile hayata geçirilen VDI projesi için de holding bünyesinde yürütülen referans kontrolleri sayesinde bir araya gelindi.
Tüm dünyayı etkileyen pandemi ile uzaktan çalışma, hayatımızın değişmez bir parçası oldu. Bu konunun beraberinde gelen performanslı ve kesintisiz çalışma, güvenlik, yedeklilik, donanımsal arızalar gibi konular da önemini artırdı. Donanım-bağımsız performanslı çalışma ihtiyacı, Olgun Çelik bünyesinde kullanılan yazılımlar için var olan bir ihtiyaçtı. Buna ek olarak, uzun süre ofis ortamına gelmeden yapılan uzaktan çalışmalar da donanım problemlerinin müdahale sürelerini uzatıyordu. Buna güvenlik, yedeklilik, kesintisiz çalışma ile ilgili önemli başlıklar da eklendiğinde uzun zamandır gündemde olan VDI projesi için kollar sıvandı. Böylece 2021 yılı içerisinde proje NGTech işbirliğiyle devreye alındı.
Başak Berk, “Tüm projelerde hem teknik hem de ticari anlamda bir kıyaslama söz konusu. Burada dengeyi korumak ve projeleri en doğru kaynağa yönlendirmek de IT departmanının görevi olarak Olgun Çelik’in önceliği. Her proje konuya özel teknik şartnameler hazırlanıyor ve bunların içerisinde de projeyi etkileyecek tüm kritik başarı faktörleri konumlandırılıyor. Tüm maddeler kâğıt üzerinde görünür olduğunda “Bu teknik şartnameye uygun olacak şekilde anahtar teslim proje yapmak istiyoruz” cümlesi de kabul görüyor” bilgisini verdi.
Olgun Çelik bünyesinde VDI projesi de benzer süreçlerle hayata geçirildi. Çok detaylı bir teknik şartname hazırlandı. Tüm olası firmalar ile aynı şartname üzerinden teknik toplantılar gerçekleştirildi, farklı markalar ve ürünler de incelendi. Tüm senaryolar demolar üzerinde denendi. Tüm bu çalışmaların sonunda bir kıyaslama tablosu oluşturulurken, bu tabloya projenin ticari boyutu da eklendi. Hem teknik hem de ticari boyutta dengenin yakalandığı NGTech ile ilerleme kararı alındı.
Düşük maliyetli donanımlarla yüksek performans ve güvenli altyapı
Olgun Çelik BT Teknik Lideri Eren Eryılmaz, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu yatırımla artık kullanıcılara workstation gibi güçlü cihazlar almak yerine dummy PC’ler vererek, sunucu üzerinde yüksek performansla çalışmaları sağlanıyor. Gerektiğinde sunucu tarafındaki kaynakları artırıp azaltarak donanım kısıtları ortadan kaldırılıyor. Çalışılan tüm datalar artık sunucu tarafında depolanırken, yedekleri alıyor. Böylece donanım problemi kaynaklı veri kaybı riski ortadan kalkıyor. Test için birçok senaryo belirlenip, sistemi canlı kullanıma almadan önce bu senaryolar ile test edilmesi, canlıya geçtikten sonra karşılaşılabilecek birçok sorunu önceden görüp çözme imkanı sundu.”
İlk etapta ne kadar yüksek özellikli de alınsa 2 yılda etkisini yitiren ve kullanıcı tarafından kısa sayılabilecek bir sürede performans şikâyetlerini beraberinde getiren workstation PC alımından vazgeçildi. Olgun Çelik BT ekibinden Erhan Yıldırım, “Bu hem operasyonel hem maliyet anlamında artı kazanç sağladı. VDI ile yeni bir kullanıcı açmakla sıfırdan bir donanım kurmak arasında da hem süre hem efor bazında avantajlar kısa zamanda kendini gösterdi. Veriler sunucu üzerinde depolandığı için artık kullanıcı bazlı yedek alma işlemi yapmak da gerekmiyor. Sunucunun yedeğini alındığı için tüm VDI kullanıcılarının verilerinin de yedeği alınmış oluyor. Bu yatırımla donanım arızası oluştuğunda PC değişim hızı önemli ölçüde yükselirken, yeni bir dummy PC vererek çalışanların kaldıkları yerden devam etmeleri sağlanıyor” değerlendirmesini yaptı.
VDI teknolojisin avantajları kendini gösteriyor
Olgun Çelik’de hayata geçirilen VDI yatırımı ile PC maliyeti de dramatik şekilde düştü. Donanım değişim ihtiyacı süresi de uzadı. Kullanıcıya verilen PC’nin garantisi dolduğunda değiştirilecek PC listesine eklenirken, artık bir PC’yi bir kullanıcı 5 yılı aşan sürelerde kullanabilir olacak. Bu arada yeni kullanıcı için hazırlık süresi de eskiye oranla oldukça düşerken, veri güvenliği tarafında Olgun Çelik’in eli önemli ölçüde kuvvetlendi. Donanım hatası kaynaklı veri kaybı riski de önemli ölçüde düştü. Olgun Çelik, kimyanın tutması gerçeğinden yola çıkarak, NGTech ile yeni projelerde işbirliği yapmayı hedefliyor.
Veriden değer üretiliyor
Verinin öngörülemez bir şekilde büyüdüğü günümüzde, verinin işlendiği ve saklandığı altyapıların gündelik operasyonları kolaylaştıran yeni nesil özelliklere sahip olması büyük önem taşıyor. BT yöneticilerinin vakitlerinin büyük kısmını sadece sistemi çalışabilir halde tutmak için harcadıkları da bilinen bir gerçek. Basitlik, kolay ölçeklenebilirlik, güvenilirlik; bugün BT yöneticilerinin aradıkları ve VxRail’i farklılaştıran kavramlar. Olgun Çelik; VxRail Stretch Cluster ile olası veri merkezi kapanmasına karşı sıfır veri kaybı ve müdahale olmaksızın tüm operasyonlarının devamını sağlayabilecek yapıya sahip oldu. Ayrıca VxRail’in en önemli özelliklerinden olan kolay güncelleme özelliği sayesinde sistem yöneticileri artık daha az vakit harcayarak güncelleme operasyonlarını pratik bir şekilde yapabiliyorlar. Son olarak hem yatayda hem de dikeyde büyüyebilme özelliği ile daha düşük toplam sahip olma maliyetine sahip bir çözümü ortamlarına dahil ederek, gelecekteki büyüme senaryoları için yerinde ve doğru bir yatırım hayata geçirilmiş oldu. VxRail ile hem tek tek disk ekleyerek depolama alanını büyütebilmek mümkün hem de yeni uç noktalar ekleyerek depolama alanının yanı sıra işlemci ve bellek kaynaklarını artırmak son derece kolay. Bu özelliklerin yanı sıra sahip olduğu diğer birçok özellik ile VxRail bugün HCI mimarisinde en çok tercih edilen çözüm olmaya devam ediyor.